We komen weer naar Texel toe ! Kom je ook ?
Helma Deutekom
T 072 - 527 91 00
E hdeutekom@dokh.nl
Dagje Texel
Voor praktijkassistenten én praktijkondersteuners
DOKh en de NVDA komen weer naar Texel toe dit voorjaar! Zaterdag 5 april is het weer zover.
Ben jij ook van de partij?
Programma
1. Over de kop
Brankele Frank, neurobioloog
Stress, overspannen en burn-out, het lijkt wel of het steeds vaker voorkomt in onze samenleving. En vooral bij jongeren, al is het van alle (leef)tijden.
Wat is een burn-out eigenlijk en wat gebeurt er dan in het lichaam. Zit een burn-out alleen tussen je oren of is er meer aan de hand? Wat zijn risicofactoren om een burn-out te krijgen, zijn er signalen waar je op kunt letten, kun je iets doen als je merkt dat je zelf overspannen raakt of iemand in je omgeving? En wat betekent dit voor ons de in de communicatie met overspannen patiënten? Brankele Frank kreeg twee keer een burn-out, en ging als neurobioloog op onderzoek uit. Zij schreef het boek Over de kop, en komt ons erover vertellen.
én
2a. Ademhaling zien en voelen
Loes Meijer, logopedist, adem- en ontspanningstherapeut
Ademhaling is een proces van autonomie en bewuste processen. We ademen met ons hele lichaam. Door COPD of astma kan de ademhaling minder functioneel worden. Denk hierbij aan longaanvallen, waarbij de ademhaling vaak met veel gespannenheid samengaat.
Maar denk hierbij ook aan een disfunctioneel adempatroon, juist ontstaan door de onderliggende klachten waardoor de ademhalingsklachten toenemen.
Heb jij wel eens contact met een patiënt die letterlijk en figuurlijk meer ruimte nodig heeft om te ademen?
Loes neemt je mee in de materie, waarbij een stukje zelfervaring natuurlijk niet mag ontbreken!
óf
2b. Chemo- en immunotherapie
Sandra Westerlaken, verpleegkundig specialist oncologie- NWZ
Veel patiënten met een maligne aandoening worden behandeld met chemo- of immunotherapie, soms jarenlang.
Er wordt ingegaan op werking van het immuunsysteem, soorten chemo/immunotherapie, hun werking en bijwerkingen op korte en lange termijn. Waar moet je op letten als assistent/ POH bij klachten zoals hoesten, griep, UWI diabetes enz. Wat zijn de adviezen in combinatie met andere medicatie. Wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied?
óf
2c. Wat heb ik aan mijn rug ?
Kees-Pieter Paul, huisarts in Julianadorp
Iedereen heeft weleens rugpijn, het is ook een van de meest voorkomende klachten waarmee patiënten bellen. Altijd lastig aan de telefoon om te beoordelen of het nodig is een afspraak te maken of dat het kan volstaan met advies. Patiënten zijn vaak bang voor een hernia. Meestal is het geen hernia, maar wat dan wel? Hoe maak je het onderscheid tussen de verschillende rugklachten. Bij welke patiënten en klachten moet er een (alarm)belletje bij jou gaan rinkelen voor bijvoorbeeld een aneurysma of uitzaaiing van kanker?
Meestal zijn de klachten van tijdelijke aard en de meeste patiënten kunnen met goede adviezen en pijnstilling goed geholpen worden. Het overgrote deel van de klachten verbetert snel door juist te blijven?bewegen in plaats van rust en plat liggen.?
In deze scholing krijg je uitleg over de rug en hoe de verschillende rugklachten kunnen ontstaan. De nieuwe NHG-standaard wordt besproken en je leert onderscheid te maken tussen onschuldige en ernstige klachten en het verdere beleid.?
Kees-Pieter is gepromoveerd op “de versleten rug” en is 4 jaar in opleiding geweest tot orthopedisch chirurg
én
3a. Veilig op weg met medicatie
Marleen van Reijsen, apotheker in Julianadorp
Wat doe jij als een patiënt een recept voor Codeïne vraagt?
Wijs je ze dan op de gevolgen voor de rijvaardigheid?
Patiënten weten vaak niet dat bv. ook Codeïne gevolgen heeft, het is immers geen slaapmiddel of rustgevend middel. Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid, 80% van de patiënten weet dit niet en gaat toch gewoon autorijden. Om welke medicijnen gaat het, wat zijn de richtlijnen op dit gebied en wat zijn de consequenties?
Marleen weet hier alles van en na het volgen van deze workshop weet jij waar je op moet letten.
óf
3b. Jicht belicht
Nathalie Visser, verpleegkundig specialist- NWZ
Jicht is een pijnlijke ontsteking in een gewricht, een vorm van reuma.
Wat is een typische jicht presentatie, wat zijn de risicogroepen, de (geringe) invloed van voeding en de rol van urinezuur. Wordt ook jouw spreekuur afspraak wel eens afgezegd vanwege een jichtaanval? Welke medicatie mag je herhalen?
Deze workshop geeft je meer inzicht in de aandoening, het ontstaan en de richtlijn van behandeling van jicht.
óf
3c. Nieuwe Knie of nie?
Kees- Pieter Paul, huisarts in Den Helder
Een veel gehoorde klacht bij ouderen: last van de knie, ik denk dat hij versleten is.
Maar waar komen die klachten vandaan?
Hoe zit de knie in elkaar, wat is de oorzaak van de pijn en het moeilijke lopen?
Is een operatie altijd nodig en wat kun je zelf doen om dit zo lang mogelijk uit te stellen?
Wat voor therapeutische opties zijn er? Welke operaties heb je zoal bij slijtage van de knie? En wat mag een patiënt daarvan verwachten? Gelijk weer pijnvrij hardlopen en op de tennisbaan 5 sets doen? Wat zijn de nadelen van de verschillende interventies? En wat zijn meest voorkomende complicaties? En hoe zit dat bij de kwetsbare patiënten zoals mensen met diabetes, hart- en vaatziektes en rokers?
Veel patiënten hebben de neiging steeds minder te bewegen, waardoor ze weer andere klachten krijgen, een stuk zelfstandigheid inleveren en zo ook een stukje kwaliteit van leven. Dat is helemaal niet nodig, want er zijn nog zoveel andere manieren om te bewegen! Kortom, er valt veel te bespreken over slijtage van de knie.
Kees-Pieter Paul, huisarts in Den Helder (en in opleiding geweest tot orthopedisch chirurg) heeft veel onderzoek gedaan naar slijtage van kraakbeen van onder andere de knie en de rug. Hij gaat graag in op bovenstaande vragen én al jullie aanvullende vragen.
én
4. Gebaar met elkaar
Nienke Fluitman, docent gebarentaal
Zorgverlening in de huisartsenpraktijk staat of valt met goede communicatie. Dat is soms een flinke uitdaging, vooral als de persoon tegenover je slechthorend is, dementie of parkinson heeft, of een laag taalniveau heeft om een andere reden. Nienke Fluitman neemt ons mee in de wereld van gebarentaal en laat zien hoe wij met gebaren onze communicatie kunnen ondersteunen en versterken. Dat kun je meteen ‘in de praktijk’ brengen!
En met het boek Gebaar met elkaar (dat je krijgt) kun je zelf verder oefenen met alledaagse zinnen en praktische situaties. In het boek staan eenvoudige, stapsgewijze instructies voor meer dan 200 gebaren, met QR-codes die toegang geven tot video’s met extra uitleg.
Ontdek een nieuwe manier van communiceren!
Programma
09.00 – 09.30 - inloop met koffie/thee
09.30 – 10.45 -1 Plenaire opening: Over de kop
10.45 – 11.05 - pauze
11.05 – 12.20 - keuzeworkshop:
- 2a Ademhaling zien en voelen
- 2b Chemo- en immunotherapie
- 2c Wat heb ik aan mijn rug?
12.20 – 13.30 - lunch aangeboden door de NVDA
13.30 – 14.45 –keuzeworkshop:
- 3a Veilig op weg met medicatie
- 3b Jicht belicht
- 3c Nieuwe Knie of nie?
14.45 – 15.00 - pauze
15.00 – 16.15 - 4 plenaire afsluiting: Gebaar met elkaar
16.15 – 17.00 - borrel
Praktische gegevens
De boot
Kijk voor alle informatie over afvaarten en het boeken van tickets https://www.teso.nl/
Locatie
Locatie : Stayokay, Haffelderweg 29, 1791 AS DEN BURG
(let op: parkeren is gratis op het terrein van Stayokay, langs de weg parkeren is niet toegestaan).
De locatie is vanaf de veerhaven goed bereikbaar met de bus, en ook met de fiets.
De bus naar Den Burg staat klaar in de veerhaven bij aankomst van de boot.
De begin- en eindtijd van de cursusdag sluiten goed aan op bus of fiets en boot.
Blijf in beweging en neem de fiets!
Bij aankomst op Texel kun je heel eenvoudig in de Veerhaven een fiets huren. De afstand naar de cursuslocatie in Den Burg is ongeveer 6 kilometer, een klein half uurtje fietsen. Je kunt de fiets van tevoren reserveren via www.fietsverhuurtexel.nl
Blijf een nachtje
Reserveren kan rechtstreeks bij Stayokay.
Vermeld bij je reservering dat je voor Dagje Texel komt.
Stayokay Texel | Haffelderweg 29 | 1791 AS | Den Burg
+31222315441
e-mail texel@stayokay.com | www.stayokay.com/texel
Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.
Inschrijven voor deze cursus