Nascholingen Klachten & Geschillen

MIO training voor (klinisch) verloskundigen

Ben je verloskundige, wil jij je verder ontwikkelen en je kennis verbreden? Dan zijn deze door DOKh ontwikkelde leerzame MIO scholingen echt iets voor jou! In onze MIO's staat de patiëntenzorg centraal, maar wordt ook geleerd hoe je een aangename werkomgeving voor jezelf kan creëren.

MIO training voor (klinisch) verloskundigen

MIO training

Stichting DOKh biedt wekelijks verschillende, kwalitatief hoogwaardige nascholingen voor (klinisch) verloskundigen aan. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Methodisch Intercollegiaal Overleg (MIO). MIO is een vorm van intervisie en heeft als doel de kwaliteit van zorg te verbeteren. Accreditatie valt (grotendeels) onder categorie C "methodisch intercollegiaal overleg". Onze MIO trainingen zijn interactief en worden voornamelijk online gegeven. De ervaren MIO begeleiders zorgen ervoor dat jij en je collega verloskundigen van en met elkaar leren in een veilige en prettige setting. De groepen bestaan uit maximaal 10 deelnemers om de kwaliteit van de scholing te waarborgen. Voorafgaand aan de MIO training maak je een voorbereidingsopdracht. Hierin neem je de theorie door en vorm je je leervragen. De docenten kunnen zo de trainingen aanpassen naar wat jij wilt leren.

Voor ons actuele aanbod aan geaccrediteerde nascholing in categorie A (bij- en nascholing) en categorie B (vaardigheidstrainingen spoedeisende handelingen) kun je kijken op deze overzichtspagina.

Scholing op maat

Stichting DOKh biedt ook de mogelijkheid om scholingen of MIO trainingen in company te volgen. In overleg kan de inhoud van een bestaande scholing worden aangepast aan de specifieke (na)scholingsvraag. Neem hiervoor contact op met Renée Loozeman (rloozeman@dokh.nl). We helpen je graag verder!

Zelf MIO toetsgroepbegeleider worden?

In samenwerking met de KNOV zal Stichting DOKh de vaardigheidstraining Toetsgroepbegeleider aanbieden. Meer informatie lees je HIER 


Ons actuele MIO scholingsaanbod:

  • MIO Afwijken van de VIL

In het werk als verloskundige kom je cliënten tegen die wensen hebben die afwijken van de VIL. Wat doet dat met jou en hoe ga je daar mee om? Neig je zelf wel eens af te wijken van de VIL?
15 mei 2024

  • MIO Anticonceptiespreekuur en praten over seks

Tijdens deze MIO richten we ons op de vraag hoe je een anticonceptie spreekuur opzet dat past bij de (soms onuitgesproken) behoeften en verwachtingen van bekende en nieuwe cliënten. We zoomen zowel in op het (opzetten van een apart) anticonceptiespreekuur, als op het praten over anticonceptie en seks binnen dat spreekuur.
Maandag 8 april 2024

Maandag 23 september 2023

Maandag 16 december 2024

  • MIO Baringspijn

Voorafgaand aan de MIO bestudeert u de theorie betreffende baringspijn en pijnbeleving, de beschikbare evidence over management van baringspijn en gezamenlijke besluitvorming. Tijdens de MIO training verdiepen we kennis en inzicht aan de hand van intervisie en krijgt u de gelegenheid om een gesprek te oefenen met een actrice.
Maandag 28 oktober 2024

  • MIO Nieuwe drugs en recreatief drugsgebruik

Drugsgebruik, al dan niet recreatief, kan een zeer negatieve invloed hebben op zwanger worden, de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap, de eerste start na de geboorte en de ontwikkeling van het kind daarna. Ondertussen verschijnen er voortdurend nieuwe (vormen van) drugs op de markt, zoals diverse NPS (nieuwe psychoactieve stof) waaronder 3MMC (3-methylmethcathinon of metaphedrone) en alarmerende berichten in de media over de desastreuze gevolgen daarvan. Verloskundigen krijgen te maken met zwangeren uit de gehele samenleving en dus ook met cliënten die, al dan niet recreatief, drugs gebruiken en daar in meer of mindere mate aan verslaafd zijn. Hierover in gesprek gaan kan lastig zijn, DOKh biedt je daarom deze praktische scholing aan.
Maandag 10 juni 2024

Maandag 4 november 2024

  • MIO Regie in eigen hand

In de huidige maatschappij ervaren verloskundigen regelmatig dat het lijkt alsof hun handelen voornamelijk bestaat uit reageren. Reageren op vragen, verzoeken en problemen etc. Kiezen (voor jezelf) lijkt soms onmogelijk. Deze MIO bied je daarom de gelegenheid stil te staan bij waar JIJ voor gaat en waar JIJ voor staat, wat je inspireert en waar je energie van krijgt. Door daarnaar te kijken kom je uit op jouw kernwaarden die je kunnen helpen de regie in eigen hand te nemen bij de keuzes die je maakt, zodat je minder wordt geleefd en kunt zijn wie je echt wil zijn.

Maandag 11 november 2024

  • Nieuw! MIO Macrosomie

Op de website van de KNOV is te lezen dat 2% van de in Nederland geboren kinderen een geboortegewicht heeft boven de 4500 gram, oftewel macrosoom geboren wordt. Deze 2% kinderen en hun moeders hebben een grotere kans op diverse ongunstige geboorte-uitkomsten. Om hierop te kunnen acteren is het correct inschatten van het geboortegewicht voor de baring belangrijk, maar dat blijkt lastig.Daarom biedt DOKh de MIO Grote baby’s grote zorgen?, zodat verloskundigen in begeleide intervisie samen kunnen komen tot antwoorden op vragen waar zij in de begeleiding tegenaan lopen of om te verkennen hoe zij het beleid in hun regio kunnen optimaliseren in samenwerking met hun ketenpartners. Bovendien biedt de werkvorm intervisie voor andere leervragen rondom de begeleiding van cliënten waarbij LGA vermoed wordt.

Maandag 15 april 2024

Maandag 17 juni 2024

Maandag 14 oktober 2024

Maandag 9 december 2024

  • MIO Serotiniteit

In de nieuwe richtlijnmodule van de KNOV, 'Beleid zwangerschap 41 weken'’, wordt geadviseerd om zwangeren met een éénling in hoofdligging vanaf 41 weken naast de mogelijkheid om af te wachten de mogelijkheid van inleiden van de baring aan te bieden. Voor zwangeren kan dit een lastige keuze zijn. Verloskundigen kunnen hen helpen de voor- en nadelen van afwachten versus inleiden te verhelderen en zwangeren te helpen in de besluitvorming hierover. Hoe dit op een voor de zwangere (en haar partner) zinvolle manier te doen, vergt mogelijk meer oefening en achtergrondkennis.   

Maandag 25 november

  • MIO Shared Decision Making

In de verloskunde worden zwangeren (en hun beslissingspartners) steeds meer betrokken bij het beleid als er sprake is van naderende serotiniteit of een stuitligging, omdat we weten dat cliënten na gezamenlijke besluitvorming minder twijfelen over de gemaakte keuzes en daaruit voortvloeiend een positievere beleving van hun zwangerschap, bevalling en kraamperiode hebben. Hoewel Gedeelde Besluitvorming al jaren in opkomst is, zijn er toch maar weinig echt goede voorbeelden van in de zorg; het blijkt lastig. 
Woensdag 29 mei 2024

Maandag 18 december 2024

  • MIO Stressreductie

Door de diverse rollen die we leven en de drukte in ons hoofd vinden we vaak niet meer de tijd om stil te staan bij wat ons werkelijk beweegt. Hierdoor wordt onze mentale kracht onze zwakte en de energie die stress kan geven, keert zich tegen ons. Tijdens deze MIO Stressreductie gaan we door middel van intervisie in op de thema’s stress en mentale kracht (stressreductie). We werken aan stressbeïnvloeding door mindfulness beoefening. En door inzicht in de rol die subpersoonlijkheden spelen, maken we een persoonlijk toekomstplan langs de thema’s Verlangen en Angst, Begrenzen en Prioriteiten.
Maandag 2 september 2024