Nascholingen Klachten & Geschillen

Hands-on echoscholing EUG en buikpijnklachten

Oefen je echovaardigheden in deze hands-on echotraining. De scholing wordt gegeven aan een kleine groep onder leiding van een ervaren echoscopist.

Hands-on echoscholing EUG en buikpijnklachten

Data meerdaagse
cursus:
Vrijdag 15 november 2024: EUG en buikpijnklachten groep 1 in de middag (VOL) (13.30 - 17.00)
Vrijdag 15 november 2024: EUG en buikpijnklachten groep 2 in de avond (18.00 - 21.30)
Doelgroep:
Huisartsen, (Klinisch) verloskundigen, Echoscopisten, Physician Assistants
Locatie:
SALT Medisch Diagnostisch Centrum
De Boogaert 157 159, 1901 GP, CASTRICUM
Accreditatie:
4 uur
Kosten:
Cursusprijs: € 390,00
Korting Nascholingsabonnement: € -25,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00
Abonnement:
Docente(n):
Manita Vlegels, verpleegkundig echoscopist O&G

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Marguérite Tiemstra
T 072 - 527 91 00
E mtiemstra@dokh.nl

Hands-on echoscholing EUG en buikpijnklachten

voor echoscopisten, (klinisch) verloskundigen en huisartsen

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt ook wel afgekort als EUG (Extra=buiten, Uterus=baarmoeder, Graviditeit=zwangerschap). Eén op de 100 zwangerschappen loopt uit op een EUG. Elke EUG kan verschillend verlopen. Bloedverlies en buikpijn is meestal het eerste duidelijke verschijnsel van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het gaat gepaard met pijn (krampen van de eileider), meestal aan één kant van de buik of onder in de buik. De pijn kan al aan het bloedverlies voorafgaan. Wanneer de eileider onder druk van de EUG scheurt of barst komt er bloed uit de eileider in de buikholte, wat een typische schouderpijn veroorzaakt.

Maar het bloedverlies hoeft niet altijd met pijn gepaard te gaan. Juist dat laatste is zo gevaarlijk, want dan lijkt het op een ‘gewone’ miskraam. Als de EUG zich een aantal weken heeft kunnen ontwikkelen, is het mogelijk dat er een acute inwendige buikbloeding optreedt, die levensbedreigend is.

Het is dus van het grootste belang een EUG tijdig te herkennen. In deze training worden de symptomen uitgebreid behandeld. Waar moet u op letten als een vrouw met klachten op uw spreekuur komt. Het is voor zowel verloskundigen als huisartsen van belang om alert te zijn.

Tijdens deze training worden bij drie proefpersonen echo's gemaakt zodat de docente op beeld kan laten zien waar de EUG kan zitten. Naast EUG gerelateerde klachten komen ook andere buikpijnklachten aan bod. In verband met het interactieve karakter van deze training, werken wij met een maximum van 4 deelnemers per groep. 

Heb je een specieke vraag of iets waar je extra op wilt oefenen? Laat het vooraf weten, dan kunnen we er rekening mee houden. Bij het inschrijven heb je de mogelijkheid om opmerkingen te plaatsen.

Accreditatie

Voor huisartsen is de training geaccrediteerd voor 3 uur in register ABC1 (ID: 435473).
Voor echoscopisten is de training geaccrediteerd voor 4 uur door de BEN (ID: A24081).
Voor verloskundigen is de training geaccrediteerd voor 4 uur cat. A. in register KNOV (ID: 435473).
Assistant Physicians ontvangen een certificaat als bewijs van deelname. Hiermee kunnen zij 3 scholingspunten opvoeren in het kwaliteitsregister van de NAPA.

N.B. Stichting DOKh organiseert nascholingen en zo zijn onze hands-on echotrainingen dan ook bedoeld. Een overzicht van echoscopie opleidingen vind je op de website van Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, maar ben je geen echoscopist? Ook dan ben je van harte welkom om aan de scholing deel te nemen. Je kunt dan meekijken bij de echo’s die gemaakt worden.


Inschrijven

Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.

Inschrijven voor deze cursus