MIO Macrosomie, zorgen grote baby's voor grote zorgen? Deze MIO wordt georganiseerd zodat verloskundigen in begeleide intervisie samen kunnen komen tot antwoorden op vragen waar zij in de begeleiding tegenaan lopen of om te verkennen hoe zij het beleid in hun regio kunnen optimaliseren in samenwerking met hun ketenpartners.
Anouk Vroegop
T 072 - 527 91 00
E avroegop@dokh.nl
Op de website van de KNOV is te lezen dat 2% van de in Nederland geboren kinderen een geboortegewicht heeft boven de 4500 gram, oftewel macrosoom geboren wordt. Deze 2% kinderen en hun moeders hebben een grotere kans op diverse ongunstige geboorte-uitkomsten. Om hierop te kunnen acteren is het correct inschatten van het geboortegewicht voor de baring belangrijk, maar dat blijkt lastig. Daarnaast verschilt het beleid bij LGA per ziekenhuis en per verloskundigenpraktijk. Kortom, verloskundigen die te maken krijgen met de mogelijke geboorte van een macrosoom kind kampen met diverse onzekere factoren in het bieden van zinnige, veilige zorg die zowel aansluit bij hun client, als past bij hun eigen rolopvatting én uitgevoerd kan worden binnen de afspraken met ketenpartners. Hoewel de factsheet 'Vermoeden van macrosomie’ zoals te vinden op de website van de KNOV beschrijft hoe de screening en het beleid rondom LGA gedurende de zwangerschap het beste gedaan kan worden en het routinematig inleiden van de baring bij vermoeden van macrosomie weergeeft blijven verloskundigen worstelen met het bieden van zorg rondom dit thema.
Daarom biedt DOKh de MIO Grote baby’s grote zorgen?, zodat verloskundigen in begeleide intervisie samen kunnen komen tot antwoorden op vragen waar zij in de begeleiding tegenaan lopen of om te verkennen hoe zij het beleid in hun regio kunnen optimaliseren in samenwerking met hun ketenpartners. Bovendien biedt de werkvorm intervisie voor andere leervragen rondom de begeleiding van cliënten waarbij LGA vermoed wordt. Tijdens de scholing, die bestaat uit een bijeenkomst en een voorbereidingsopdracht, reflecteer je samen met mede cursisten op jouw handelen en op de literatuur of protocollen waar dit handelen op gebaseerd is. Hiermee krijgt je antwoorden op vragen als: wat is het beste beleid gezien de beschikbare evidence, hoe verhoudt dat beleid zich tot mijn beleid in de praktijk, in welke context handel ik optimaal, wat zijn mijn triggers om minder optimaal te handelen?
De MIO staat onder begeleiding van een ervaren intervisor.
Concreet gaan we onder andere in op:
De scholing is geaccrediteerd door de KNOV met 5 categorie C punten (ID-nummer: 539319).
Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.
Inschrijven voor deze cursus