Nascholingen Klachten & Geschillen

MIO Nieuwe drugs en recreatief drugsgebruik

Verloskundigen krijgen te maken met zwangeren uit de gehele samenleving en dus ook met cliënten die, al dan niet recreatief, drugs gebruiken en daar in meer of mindere mate aan verslaafd zijn. Hierover in gesprek gaan kan lastig zijn.

MIO Nieuwe drugs en recreatief drugsgebruik

Datum:
Maandag 4 november 2024
Tijdstip:
9.00 - 13.00 uur
Doelgroep:
(Klinisch) verloskundigen, Verloskundigen in opleiding
Locatie:
ONLINE
Accreditatie:
5 uur
Kosten:
Cursusprijs bij factuur: € 245,00
Studentenkorting: € -25,00
Abonnementskorting: € -25,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00
Abonnement:
Docente(n):
Fatma Kiymazaslan, Ed Bakker (Brijder)

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Renée Loozeman
T 072 - 527 91 00
E rloozeman@dokh.nl

Drugs en zwangerschap

Verloskundigen weten het al lang; drugsgebruik, al dan niet recreatief, kan een zeer negatieve invloed hebben op zwanger worden, de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap, de eerste start na de geboorte en de ontwikkeling van het kind daarna. Ondertussen verschijnen er voortdurend nieuwe (vormen van) drugs op de markt, zoals diverse NPS (nieuwe psychoactieve stof) waaronder 3MMC (3-methylmethcathinon of metaphedrone) en alarmerende berichten in de media over de desastreuze gevolgen daarvan. Hoewel het drugsgebruik over het algemeen het laatste decennium is toegenomen, wordt er de laatste jaren een stagnatie in deze trend waargenomen (Trimbos, Cijfers drugs: gebruik en incidenten, 2021). Niettemin is onder uitgaanders het recreatief gebruik van ecstasy en cocaïne relatief hoog. Het GHB gebruik lijkt lager te liggen, maar het (thuis) gebruik verschilt per regio enorm en gebruik door kwetsbare groepen is zorgelijk.

In gesprek gaan over drugsgebruik

Verloskundigen krijgen te maken met zwangeren uit de gehele samenleving en dus ook met cliënten die, al dan niet recreatief, drugs gebruiken en daar in meer of mindere mate aan verslaafd zijn. Hierover in gesprek gaan kan lastig zijn, omdat cliënten enerzijds moeite kunnen hebben over hun drugsgebruik in gesprek te gaan en verloskundigen het anderzijds ingewikkeld vinden het onderwerp te bespreken én goede zorg te verlenen zonder de verbinding met de cliënte (en haar partner) te verliezen, terwijl er veel op het spel staat voor o.m. het ongeboren kind.

DOKh biedt je daarom de praktische scholing Nieuwe drugs en recreatief druggebruik aan. Voorafgaand aan deze scholing, die bestaat uit een voorbereidingsopdracht en een bijeenkomst, reflecteer je op je handelen aan de hand van de literatuur en jouw ervaringen. Tijdens de MIO krijg je aanvullende informatie over nieuwe drugs en recreatief drugsgebruik van een expert van de Brijder Stichting. In de aansluitende intervisie is er gelegenheid om een vraagstuk in te brengen. Hiermee krijg je antwoorden op vragen als, hoe, wanneer, in welke context en op welke wijze zinvolle zorg verleend kan worden aan zwangeren die (recreatief) drugs gebruiken.

De MIO staat onder begeleiding van een verslavingsexpert en ervaren intervisor.

Concreet gaan we onder andere in op:

  • Je eigen visie op drugsgebruik en het effect hiervan op het gesprek dat je als professional voert met je cliënten;
  • Huidige trends in beschikbare middelen en het gebruik ervan;
  • Signaleren van drugsgebruik;
  • De wijze waarop een gesprek over middelen gebruik gevoerd kan worden;
  • Verwijzingsmogelijkheden;
  • Het bespreken van eigen casuïstiek.

Online training
Voor deze training is het belangrijk dat je de voorbereiding goed doorneemt en de opdracht vooraf instuurt.
Vanwege het interactieve karakter van de training wordt het aantal deelnemers beperkt tot 10.
Kort voor de training ontvang je van ons een link naar de Zoom bijeenkomst.


Inschrijven

Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.

Inschrijven voor deze cursus