Nascholingen Klachten & Geschillen

MIO Op weg naar liefdevol ouderschap

Deze transitie naar ouderschap verloopt voor iedere ouder (paar) anders. Dit vraagt van de verloskundige de ouder(s) een context te bieden waarin zij kunnen stilstaan bij hun wensen, mogelijkheden, eventuele angsten, verdriet en onmacht ten aanzien van het aanstaande ouderschap. Kortom, in gesprek te gaan over het hartverhaal van de cliënt.

MIO Op weg naar liefdevol ouderschap

Datum:
Maandag 11 november 2024
Tijdstip:
9.00 - 13.00 uur
Doelgroep:
(Klinisch) verloskundigen, Verloskundigen in opleiding
Locatie:
ONLINE
Kosten:
Cursusprijs bij factuur: € 245,00
Studentenkorting: € -25,00
Abonnementskorting: € -25,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00
Abonnement:
Docente(n):
Marleen Schluter MEd., Master Pedagoog, Gezinscoach bij het CJG en heeft een eigen Praktijk voor Persoonlijke ontwikkeling en bewustwording

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Renée Loozeman
T 072 - 527 91 00
E rloozeman@dokh.nl

Verloskundigen begeleiden hun cliënten in een bijzondere fase van hun leven waarin transitie plaatsvindt op het moment dat zij voor het eerst ouder worden of hun gezin wordt uitgebreid. Deze transitie naar ouderschap verloopt voor iedere ouder (paar) anders al naar gelang hun persoonlijke en contextuele situatie. Dit vraagt van de verloskundige de ouder(s) een context te bieden waarin zij kunnen stilstaan bij hun wensen, mogelijkheden, eventuele angsten, verdriet en onmacht ten aanzien van het aanstaande ouderschap. Kortom, in gesprek te gaan over het hartverhaal van de cliënt.

DOKh biedt u de praktische training Transitie Ouderschap aan. De theorie betreffende het bespreekbaar maken van de transitie naar ouderschap neemt u als voorbereiding op de training door. Tijdens de training wordt deze theorie interactief met u besproken en krijgt u de gelegenheid om vervolgens met u medecursisten uw gespreksvaardigheden te verdiepen; van en met elkaar te leren.

Tijdens het oefenen worden intervisie over eigen ervaringen en het oefenen met gespreksvaardigheden afgewisseld. Beide staan onder begeleiding van een zeer ervaren docent(en).


In de MIO gaan we onder andere in op:

  • de existentiële verandering die zich voordoen in het gezin (in wording)
  • in contact met de cliënt waarnemen waar de, al dan niet uitgesproken, behoeften van de ouders over gaan (fysieke voorzieningen/behoeften, veiligheid en zekerheid, sociaal netwerk, erkenning en waardering, zelfverwezenlijking)
  • in het gesprek met de ouder(s):
    • de ouderschapsrol bespreekbaar maken
    • in te schatten of extra professionele begeleiding wenselijk is
    • nagaan waar een eventuele zorgvraag buiten de VIL zijn oorsprong heeft
    • verantwoordelijkheid van de ouder in relatie tot een veilige opvoedomgeving (vanaf de conceptie).

Vanwege het praktische karakter van de cursus wordt het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 10 deelnemers.

Online training

Voor deze training is het belangrijk dat je de voorbereiding die je enkele weken van tevoren ontvangt goed doorneemt en de opdracht vooraf instuurt. Vanwege het interactieve karakter van de training wordt het aantal deelnemers beperkt tot 10.
Kort voor de training ontvang je van ons een link naar de Zoom bijeenkomst.

Accreditatie

De accreditatie is in aanvraag bij de KNOV. 


Inschrijven

Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.

Inschrijven voor deze cursus