Nascholingen Klachten & Geschillen

SOH Anticonceptie (hercertificering)

De vraag om te starten met anticonceptie en de vraag om andere anticonceptie komt regelmatig voor in de spreekkamer van de huisarts. Dit is een onderwerp waar jij als SOH veel werk uit handen kan nemen van de huisarts en de hulpvragen zelf kunt afhandelen.

SOH Anticonceptie (hercertificering)

Datum:
Woensdag 11 december 2024
Tijdstip:
19.00 - 22.00 uur
Doelgroep:
SOH
Locatie:
Stichting DOKh
Robijnstraat 6 , 1812 RB, ALKMAAR
Accreditatie:
4 uur
Kosten:
Cursusprijs: € 340,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00
Docente(n):
Monique Petra (Huisarts docent)

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Melisa Jongkind & Jorien van Veen
T 072 - 527 91 00
E secretariaat@dokh.nl

Omschrijving

De vraag om te starten met anticonceptie en de vraag om andere anticonceptie komt regelmatig voor in de spreekkamer van de huisarts. Dit is een onderwerp waar jij als SOH veel werk uit handen kan nemen van de huisarts en de hulpvragen zelf kunt afhandelen. In deze hercertificering zul je kennis en ervaring opdoen, zodat je vrouwen vanaf 18 jaar die willen starten met anticonceptie of willen overstappen om andere anticonceptie kunt voorlichten over de diverse anticonceptiemethodes en hen kunt adviseren bij het maken van een keuze en de toepassing van de methode.

We zullen de fysiologie van de menstruatiecyclus behandelen en de verschillende methoden bespreken met hun betrouwbaarheid en contraindicaties. Tevens zullen we het onderwerp seksuele gezondheid kort aanstippen. Je krijgt daarnaast de gelegenheid om het gesprek met de patient te oefenen met een groepsgenoot. De voorbereiding voor deze module kost ongeveer een uur aan zelfstudie.

Leerdoelen

  • Kennis van verschillende vormen van anticonceptie met hun (bij)werkingen en contra-indicaties.
  • Vrouwen vanaf 18 jaar kunnen informeren en counselen over hun anticonceptie keuze zowel bij een 1e vraag om anticonceptie als voor patienten die op een andere methode willen overstappen.
  • Vrouwen kunnen adviseren bij vergeten anticonceptie.
  • Het onderwerp seksualiteit en SOA's kunnen bespreken

Programma

  • Fysiologie menstruatiecyclus
  • Methoden anticonceptie
  • Seksuele gezondheid
  • Oefenen gesprekken

Let op! Na afloop van deze scholing dient u 3x in de praktijk te oefenen met het consult over anticonceptie. Dat gebeurt door één keer actief mee te kijken met het consult van de huisarts en twee keer onder begeleiding van de huisarts een eigen consult te doen. Dit laat u aftekenen. Deze aftekenlijst dient u binnen 6 maanden na de scholing in te leveren, alvorens de 4 punten worden toegekend.

Toelatingseisen

Deze hercertificeringsmodule is bedoeld voor doktersassistenten die de SOH-opleiding hebben afgerond.

Een SOH moet iedere 2 jaar 6 punten halen om het behaalde SOH diploma te verlengen. 2 van deze punten worden behaald met het volgen van de (verplichte) Basismodule. Daarnaast kan de SOH kiezen tussen meerdere scholingen van 4 punten. Op deze manier kan de professionele ontwikkeling aangestuurd worden op persoonlijke interesses en leervoorkeuren. Na afronding van deze scholing heeft u 4 punten voor uw herregistratie behaald.


Inschrijven

Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.

Inschrijven voor deze cursus