Nascholingen Klachten & Geschillen

Vaardigheidstraining begeleider ITV en Casuistiek

Ben jij iemand die initiatief neemt, de meerwaarde van reflectief leren inziet én het leuk vindt om je collega's te begeleiden? Dan is deze training iets voor jou!

Vaardigheidstraining begeleider ITV en Casuistiek

Datum:
Zaterdag 9 november 2024
Tijdstip:
9.00 - 13.00 uur
Doelgroep:
(Klinisch) verloskundigen
Locatie:
ONLINE
Accreditatie:
7 uur
Kosten:
Cursusprijs: € 495,00
Korting Nascholingsabonnement: € -25,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00
Abonnement:
Docente(n):
Linda Martin, PhD., psycholoog, docent, trainer, counselor-coach, opleider ITV-begeleiders AVAG.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Annemarie Breed
T 072 - 527 91 00
E abreed@dokh.nl

Vaardigheidstraining begeleider ITV en Casuïstiek

De KNOV streeft naar het opleiden van meer begeleiders van casuïstiekbijeenkomsten en Intercollegiale Training Verloskundigen (ITV) om zo de geboortezorg in elke regio te optimaliseren. Ben jij iemand die initiatief neemt, de meerwaarde van reflectief leren inziet én het leuk vindt om je collega’s te begeleiden? Dan is deze training iets voor jou!

Stichting DOKh heeft namelijk in samenwerking met de KNOV voor nieuwe begeleiders een laagdrempelige, toegankelijke en slagvaardige training ontwikkeld. Heel geschikt voor jou als verloskundige met een drukke werkpraktijk.

De 1e stap in dit trainingstraject is het doorlopen van een E-learning. Deze is ontwikkeld door en te volgen via de KNOV. De E-learning modules zijn:

  • Basismodule MIO: waarom is MIO belangrijk, wat levert een training op, wat vraagt het van de begeleider en wat van de deelnemers?
  • Verdiepingsmodule Intercollegiale Training Verloskundigen (ITV)
  • Verdiepingsmodule casuïstiek
  • Module intervisie

Je kunt je voor de E-learning aanmelden via deze link: KNOV E-learning

De 2e stap is het volgen van deze Vaardigheidstraining.
Binnen Stichting DOKh hebben we veel ervaring met het geven van online MIO-trainingen. Het online werken blijkt in de praktijk leerzaam, leuk en veilig voor de deelnemers. We bieden je daarom een online Vaardighedentraining aan die direct aansluit op de E-learning van de KNOV. Je krijgt de gelegenheid te oefenen met je leerwensen. Ook leer je van je collega-deelnemers in de uitvoering van je toekomstige taak als begeleider van ITV en casuïstiek besprekingen. Plezier in uitvoering, veiligheid om te kunnen uitproberen wat werkt en bij je past én het inzicht verwerven in je sterke en zwakkere punten zijn de speerpunten van deze leuke en effectieve training.

Online training

Deze vaardigheidstraining bestaat uit:

  • Een voorbereidingsopdracht (deze wordt een aantal weken voor de vaardigheidstraining toegestuurd, tijdsbesteding is ongeveer 1 uur)
  • Een 4 uur durende online vaardigheidstraining via Zoom
  • Een 2 uur durende online terugkombijeenkomst via Zoom

Vanwege het interactieve karakter van de training en het accent op het oefenen van begeleidingsvaardigheden, beperken we het aantal deelnemers tot 6. 

Tijdens deze scholing wordt geoefend met:

  • Het begeleiden van een groepje medecursisten/verloskundigen die met elkaar in gesprek zijn over casuïstiek of richtlijn;
  • Het omgaan met lastige begeleidingssituaties;
  • Het terughouden of inzetten van je eigen mening als begeleider t.b.v. het groepsdoel;
  • Het reflecteren op het eigen handelen als begeleider (sterkte punten/ valkuilen) en jouw bron van energie; jouw doel versus het groepsdoel;
  • Vaardigheden om online bijeenkomsten te begeleiden.

Terugkombijeenkomst

Tijdens deze bijeenkomst bespreek je met je medecursisten de ervaringen en kennis die je hebt opgedaan met het verzorgen van ITV en casuïstiekbespreking. Waar liep je tegenaan? Wat werkte heel goed? Een datum voor de terugkombijeenkomst (ongeveer 3-4 maanden na de training) wordt in overleg met de groep gepland.

Voor wie?

De vaardigheidstraining staat open voor alle verloskundigen die de KNOV E-Learning hebben afgerond en de DOKh voorbereidingsopdracht hebben ingeleverd.

Resultaat

Na het doorlopen van zowel de E-learning als het volgen van de vaardighedentraining kun je zelfstandig ITV en Casuïstiek bijeenkomsten begeleiden. Ter ondersteuning zal er door Stichting DOKh regelmatig geaccrediteerde intervisie worden ingepland voor oud-deelnemers. Zo kun je je vaardigheden onderhouden en je ervaringen uitwisselen met andere begeleiders.

Accreditatie

De vaardigheidstraining (incl. terugkombijeenkomst) is geaccrediteerd door de KNOV voor 7 punten, waarvan 4,5 in categorie A en 2,5 in categorie C.

Extra datum

Vanwege de grote belangstelling is de training op 9 november snel volgeboekt. Je kunt je hieronder ingeschrijven voor de wachtlijst. Daarnaast hebben wij een extra datum gepland op Zaterdag 30 november 2024


Inschrijven wachtlijst

Op dit moment is de cursus volgeboekt. U kunt zich wel inschrijven voor de wachtlijst.

Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.

Inschrijven op wachtlijst