Tijdens deze scholing wordt geoefend met dilemma counseling bij vragen als ‘hoe kunnen mijn partner en ik beiden achter onze keuze m.b.t. prenatale screening gaan staan?’; ‘voordat ik zwanger was wist ik wel wat ik zou kiezen en nu niet meer… wat moet ik doen?’; ‘wat vind ik eigenlijk een gezond kind?’ en ‘als ik voor testen kies, met welke uitslag zou ik dan iets doen, met welke misschien niets en waarom?’.
Celia Comvalius
T 072 - 527 91 00
E ccomvalius@dokh.nl
Vroeg in de zwangerschap in gesprek gaan over de kans op het krijgen van een kind met een aangeboren aandoening of afwijking is voor veel ouders confronterend; een van de eerste schurend momenten in hun transitie naar ouderschap, waarin de beperkte maakbaarheid van het leven een gegeven is. De medisch, technologische mogelijkheden worden rap doorontwikkeld en roepen bij sommigen existentiële levensvragen op. Existentiële levensvragen gaan over ons bestaan. Vragen over jouw zijn, wie je bent, hoe je bent en hoe je wilt zijn; kortom existentiële vragen gaan over de betekenis die je toekent aan het leven en de diepere gronden van ons bestaan in relatie tot anderen. Ze gaan over ‘ goed’ ouderschap, over kwaliteit van leven, over waarden, normen en moreel handelen, over sterfelijkheid en eindigheid, over eeuwigheid en een bestaan hierna (hiernamaals), over doel en zin van en in het leven.
Tijdens deze praktische vaardigheidstraining verkennen we met elkaar welke dilemma’s ouders kunnen ervaren bij de keuze tijdens de zwangerschap wel of geen informatie te ontvangen over eventuele aangeboren afwijkingen. We oefenen met dilemma counseling bij vragen uit jouw eigen praktijk, zoals ‘hoe kunnen mijn partner en ik beiden achter onze keuze m.b.t. prenatale screening gaan staan?’; ‘voordat ik zwanger was wist ik wel wat ik zou kiezen en nu niet meer… wat moet ik doen?’; ‘wat vind ik eigenlijk een gezond kind?’ en ‘als ik voor testen kies, met welke uitslag zou ik dan iets doen, met welke misschien niets en waarom?’.
In deze vaardigheidstraining staat het oefenen van gesprekken, met elkaar en met een actrice, op de voorgrond. Vanwege het praktische karakter van de training is het aantal deelnemers tot een maximum van 10 counselors beperkt. Iedereen voert (een deel van) een counselingsgesprek.
Bij deze training hoort een voorbereidingsopdracht die meetelt voor de accreditatiepunten. Deze wordt enkele weken voor de trainingsdatum toegezonden per mail. Het is belangrijk dat je deze voorbereiding goed doorneemt en de opdracht vooraf instuurt.
Kort voor de training ontvang je van ons een link naar de Zoom bijeenkomst.
Bij online trainingen vragen wij je de camera aan te zetten. Alleen dan kunnen wij de scholing voor je accrediteren.
De accreditatie voor de KNOV, BEN en NAPA is in aanvraag.
Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.
Inschrijven voor deze cursus