Nascholingen Klachten & Geschillen

Verloskundige Triage met de Nederlandse Triagewijzer

Interactieve scholing waar met behulp van casuïstiek en diverse actieve werkvormen het gebruik van de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde wordt geoefend.

Verloskundige Triage met de Nederlandse Triagewijzer

Datum:
Donderdag 14 november 2024
Tijdstip:
12.45 - 17.30 uur
Doelgroep:
(Klinisch) verloskundigen, Assistenten Verloskundepraktijk, Verloskundigen in opleiding
Locatie:
Restaurant & Vergadercentrum de Hoge Weide
Ab Harrewijnstraat 45 , 3544 AL, UTRECHT
Kosten:
Cursusprijs: € 245,00
Korting Nascholingsabonnement: € -25,00
Studentenkorting: € -25,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00
Abonnement:
Docente(n):
Dr. Bernice Engeltjes – docent, verloskundige, ontwikkelaar Nederlandse TriageWijzer Verloskunde.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Annemarie Breed
T 072 - 527 91 00
E abreed@dokh.nl

Verloskundige Triage

Ongeplande (spoed)zorg in de verloskunde vereist een goede organisatie en een adequate samenwerking. Afspraken, regie en helderheid over verantwoordelijkheden van zorgverleners zijn daarbij essentieel. Een goede organisatie en samenwerking kan worden vormgegeven op basis van een triagesysteem, bijvoorbeeld met de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde (NTV) (2017). De NTV is ontwikkeld door en voor zorgprofessionals uit de geboortezorg. Met de NTV krijgt de zwangere vrouw met een ongeplande zorgvraag uniforme triage op basis van medische urgentie.

Nagenoeg alle zwangere vrouwen (en hun naasten) hebben gedurende de zwangerschap een ongeplande zorgvraag waarmee ze contact zoeken met een verloskundig zorgprofessional. In de huidige beroepspraktijk worden deze ongeplande zorgvragen telefonisch beoordeeld door de praktijkassistente of verloskundige. Tijdens deze beoordeling wordt bepaald of en hoe snel een zwangere vrouw een verloskundig professional moet zien. Dit wordt gedaan op basis van kennis in combinatie met werkervaring en persoonlijk inzicht in de fysiologie en pathologie van de verloskunde. Hierdoor is de beoordeling van de mate van urgentie en de maximaal acceptabele medische wachttijd niet uniform. Ook voor zwangere vrouwen en hun naasten is het vaststellen van de mate van urgentie niet inzichtelijk en objectiveerbaar.

Dagelijks gebruik van de NTV, na implementatie, binnen de klinische setting laat zien dat de NTV dit gebrek kan oplossen. Een verloskundig triagesysteem is als een complexe innovatie in de zorg. Binnen de klinische setting bleken de implementaties succesvol dankzij projectmatige samenwerking binnen multidisciplinaire projectgroepen. Hierbij was speciale aandacht voor de digitale verslaglegging in het Verloskundig Informatie Systeem (VIS) en de opleiding tot triagist. Dit alles kan zorgen voor meer uniformiteit in de gegeven zorg in de dagelijkse praktijk van de verloskunde. Het draagt bij aan efficiëntie en veiligheid van zorg voor de cliënten. Door de integratie van de NTV in het elektronisch cliëntendossier (Vrummun, Onatal en Orfeus) is de registratie verbeterd en uniform. Op deze manier is de zorg inzichtelijk en objectiveerbaar voor cliënt(en), zorgprofessional(s) en praktijkhouders/samenwerkingsverband.

Wil jij dit ook in jouw praktijk gaan gebruiken? Om het werken met de triagewijzer goed te starten wordt aanbevolen om deze interactieve scholing te volgen. Hierin wordt een eerste aanzet gemaakt om de verloskundige triage te professionaliseren. Je gaat veel oefenen aan de hand van casuïstiek en diverse actieve werkvormen. Vanwege het interactieve karakter van de scholing kunnen er maximaal 12 personen deelnemen.

Na deelname aan de scholing ben je in staat om:

  • De essentie van triage correct te benoemen (kennis)
  • De 5 ingangsklachten en 5 urgentiecategorieën op correcte wijze toe te passen tijdens het oefenen (kennis & vaardigheid)
  • Definities en discriminatoren vanuit de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde op de juiste wijze te gebruiken tijdens het oefenen (vaardigheid)
  • Het ACBDE-denken tijdens telefonische triage op correct wijze uit te voeren tijdens de luisteropdracht en tijdens het oefenen (kennis & vaardigheid)
  • Alarmsignalen, risicogroepen en contextuele factoren correct te integreren tijdens het bepalen van de urgentie (vaardigheid)
  • De stappen van het triage gesprek (8 stappenmodel) op correcte wijze uit te voeren (kennis & vaardigheid)
  • Op gepaste wijze feedback te geven over een geluidsfragment en aan elkaar zodat je na de scholing in learning-community verder gaat (attitude)

Voorbereiding

Ter voorbereiding ontvang je een aantal weken voor de scholing de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde per mail. Wil je alvast meer weten over het implementatieproces? Lees dan de KNOV Handreiking Implementatie Triagewijze Verloskunde.

Accreditatie

Heraccreditatie is in aanvraag bij de KNOV (was eerder 6 punten).


Inschrijven

Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.

Inschrijven voor deze cursus