Interactieve scholing waar met behulp van casuïstiek en diverse actieve werkvormen het gebruik van de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde wordt geoefend.
Annemarie Breed
T 072 - 527 91 00
E abreed@dokh.nl
Ongeplande (spoed)zorg in de verloskunde vereist een goede organisatie en een adequate samenwerking. Afspraken, regie en helderheid over verantwoordelijkheden van zorgverleners zijn daarbij essentieel. Een goede organisatie en samenwerking kan worden vormgegeven op basis van een triagesysteem, bijvoorbeeld met de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde (NTV) (2017). De NTV is ontwikkeld door en voor zorgprofessionals uit de geboortezorg. Met de NTV krijgt de zwangere vrouw met een ongeplande zorgvraag uniforme triage op basis van medische urgentie.
Nagenoeg alle zwangere vrouwen (en hun naasten) hebben gedurende de zwangerschap een ongeplande zorgvraag waarmee ze contact zoeken met een verloskundig zorgprofessional. In de huidige beroepspraktijk worden deze ongeplande zorgvragen telefonisch beoordeeld door de praktijkassistente of verloskundige. Tijdens deze beoordeling wordt bepaald of en hoe snel een zwangere vrouw een verloskundig professional moet zien. Dit wordt gedaan op basis van kennis in combinatie met werkervaring en persoonlijk inzicht in de fysiologie en pathologie van de verloskunde. Hierdoor is de beoordeling van de mate van urgentie en de maximaal acceptabele medische wachttijd niet uniform. Ook voor zwangere vrouwen en hun naasten is het vaststellen van de mate van urgentie niet inzichtelijk en objectiveerbaar.
Dagelijks gebruik van de NTV, na implementatie, binnen de klinische setting laat zien dat de NTV dit gebrek kan oplossen. Een verloskundig triagesysteem is als een complexe innovatie in de zorg. Binnen de klinische setting bleken de implementaties succesvol dankzij projectmatige samenwerking binnen multidisciplinaire projectgroepen. Hierbij was speciale aandacht voor de digitale verslaglegging in het Verloskundig Informatie Systeem (VIS) en de opleiding tot triagist. Dit alles kan zorgen voor meer uniformiteit in de gegeven zorg in de dagelijkse praktijk van de verloskunde. Het draagt bij aan efficiëntie en veiligheid van zorg voor de cliënten. Door de integratie van de NTV in het elektronisch cliëntendossier (Vrummun, Onatal en Orfeus) is de registratie verbeterd en uniform. Op deze manier is de zorg inzichtelijk en objectiveerbaar voor cliënt(en), zorgprofessional(s) en praktijkhouders/samenwerkingsverband.
Wil jij dit ook in jouw praktijk gaan gebruiken? Om het werken met de triagewijzer goed te starten wordt aanbevolen om deze interactieve scholing te volgen. Hierin wordt een eerste aanzet gemaakt om de verloskundige triage te professionaliseren. Je gaat veel oefenen aan de hand van casuïstiek en diverse actieve werkvormen. Vanwege het interactieve karakter van de scholing kunnen er maximaal 12 personen deelnemen.
Na deelname aan de scholing ben je in staat om:
Ter voorbereiding ontvang je een aantal weken voor de scholing de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde per mail. Wil je alvast meer weten over het implementatieproces? Lees dan de KNOV Handreiking Implementatie Triagewijze Verloskunde.
Heraccreditatie is in aanvraag bij de KNOV (was eerder 6 punten).
Op dit moment is de cursus volgeboekt. U kunt zich wel inschrijven voor de wachtlijst.
Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.
Inschrijven op wachtlijst