Nascholingen Klachten & Geschillen

Zinvolle nacontrole (in company)

Veel moeders hebben last van fysieke en mentale klachten. Veel van deze klachten uiten zich al 6 weken postpartum. Vaak trekken vrouwen zelf te laat aan de bel bij hun zorgverleners. Een goede nacontrole is een methode om onnodige zorgen, leed en schade bij deze jonge vrouwen te voorkomen. Tijdens deze nascholing bespreken we met elkaar welke controles en onderwerpen aan bod kunnen komen en hoe je de juiste vragen stelt.

Zinvolle nacontrole (in company)

Datum:
Dinsdag 10 september 2024
Tijdstip:
9.00 - 12.30 uur
Doelgroep:
(Klinisch) verloskundigen, EVON
Locatie:
Stichting DOKh
Accreditatie:
4,5 uur
Docente(n):
Barbara Rademaker, BSc., verloskundige en docent

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Annemarie Breed
T 072 - 527 91 00
E abreed@dokh.nl

Het op maat invullen van het nacontrole-consult kan lastig zijn, sommige verloskundigen zien er zelfs vanaf omdat het te vaak alleen bij “gezellig baby showen“ blijft. Jammer, want je kan echt het verschil maken en uit wetenschap blijkt dat nieuwe moeders veel informatie missen. In een periode waar er veel aandacht naar de baby gaat, is bewust stilstaan bij fysieke en mentale gezondheid van de kersverse ouder(s) belangrijk. De deur naar de verloskundige staat nog open; gun jouw cliënte deze zinvolle afsluiting van zorg en maak het verschil.

Zinvolle nacontrole; van koffiepraat naar noodzaak

In de geboortezorg is het gebruikelijk cliënten 6 weken na de baring een nacontrole aan te bieden. NVOG, KNOV en NHG onderschrijven het belang van deze controle. Toch wordt er vaak telefonisch of helemaal geen controle uitgevoerd of blijft het consult bij “baby showen en elkaar bedanken”. Veel jonge moeders hebben last van fysieke en mentale klachten. Veel van deze klachten uiten zich al 6 weken postpartum. Door drukte, kwetsbaarheid, groothouden of denken “dat deze klachten erbij horen” trekken veel vrouwen zelf te laat aan de bel bij zorgverleners. Een goede nacontrole is een methode om onnodige zorgen, leed en schade bij deze jonge vrouwen te voorkomen. Verloskundigen zijn goed uitgerust om de nacontrole zinvol vorm te geven.

Tijdens deze scholing bespreken we samen:

  • welke controles en onderwerpen aan bod kunnen komen,
  • hoe je vragen stelt waarbij je je cliënte activeert om haar zorgen te bespreken
  • en kijken we naar de sociale kaart voor steun, zorg en verwijzing.

Opzet van de scholing

Bij deze scholing hoort een voorbereidingsopdracht waarin je theorie doorneemt en je je leervragen vormt. Je ontvangt de opdracht per mail enkele weken voor de scholingsdatum. Het is belangrijk dat je deze goed doorneemt en je antwoorden meeneemt naar de scholing. Tijdsbesteding hieraan is ongeveer 1 uur.

De scholingsbijeenkomst duurt 3,5 uur. Vanwege het interactieve karakter van de scholing beperken we het aantal deelnemers tot 14. Kort voor de scholing ontvang je van ons een mail met de link naar de online bijeenkomst.

Accreditatie

Deze scholing is voor 4,5 uur geaccrediteerd door de KNOV in categorie A (ID: 534868).

In Company Training

Dit betreft een In Company (besloten) training voor Verloskundigen Organisatie EVON. Hoor je niet bij deze groep, schrijf je dan in voor een van onze trainingen met open inschrijving: Kijk hier voor de geplande trainingen.

Wil jij deze training In Company voor je eigen praktijk, VSV of kring? Neem dan contact op met Annemarie Breed (abreed@dokh.nl). We helpen je graag verder!