Nascholingen Klachten & Geschillen

Zinvolle nacontrole, van koffiepraat naar noodzaak

Veel moeders hebben last van fysieke en mentale klachten. Veel van deze klachten uiten zich al 6 weken postpartum. Vaak trekken vrouwen zelf te laat aan de bel bij hun zorgverleners. Een goede nacontrole is een methode om onnodige zorgen, leed en schade bij deze jonge vrouwen te voorkomen. Tijdens deze nascholing bespreken we met elkaar welke controles en onderwerpen aan bod kunnen komen en hoe je de juiste vragen stelt.

Zinvolle nacontrole, van koffiepraat naar noodzaak

Datum:
Dinsdag 19 november 2024
Tijdstip:
9.00 - 12.30 uur
Doelgroep:
(Klinisch) verloskundigen, Verloskundigen in opleiding
Locatie:
ONLINE
Accreditatie:
4,5 uur
Kosten:
Cursusprijs: € 165,00
Korting Nascholingsabonnement: € -25,00
Studentenkorting: € -25,00
Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00
Abonnement:
Docente(n):
Barbara Rademaker, BSc., verloskundige en docent

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen over deze nascholing? Dan kunt u contact opnemen met:

Annemarie Breed
T 072 - 527 91 00
E abreed@dokh.nl

Het op maat invullen van het nacontrole-consult kan lastig zijn, sommige verloskundigen zien er zelfs vanaf omdat het te vaak alleen bij “gezellig baby showen“ blijft. Jammer, want je kan echt het verschil maken en uit wetenschap blijkt dat nieuwe moeders veel informatie missen. In een periode waar er veel aandacht naar de baby gaat, is bewust stilstaan bij fysieke en mentale gezondheid van de kersverse ouder(s) belangrijk. De deur naar de verloskundige staat nog open; gun jouw cliënte deze zinvolle afsluiting van zorg en maak het verschil.

Zinvolle nacontrole; van koffiepraat naar noodzaak

In de geboortezorg is het gebruikelijk cliënten 6 weken na de baring een nacontrole aan te bieden. NVOG, KNOV en NHG onderschrijven het belang van deze controle. Toch wordt er vaak telefonisch of helemaal geen controle uitgevoerd of blijft het consult bij “baby showen en elkaar bedanken”. Veel jonge moeders hebben last van fysieke en mentale klachten. Veel van deze klachten uiten zich al 6 weken postpartum. Door drukte, kwetsbaarheid, groothouden of denken “dat deze klachten erbij horen” trekken veel vrouwen zelf te laat aan de bel bij zorgverleners. Een goede nacontrole is een methode om onnodige zorgen, leed en schade bij deze jonge vrouwen te voorkomen. Verloskundigen zijn goed uitgerust om de nacontrole zinvol vorm te geven.

Tijdens deze online scholing bespreken we samen:

  • welke controles en onderwerpen aan bod kunnen komen,
  • hoe je vragen stelt waarbij je je cliënte activeert om haar zorgen te bespreken
  • en kijken we naar de sociale kaart voor steun, zorg en verwijzing.

Online scholing

Bij deze scholing hoort een voorbereidingsopdracht waarin je theorie doorneemt en je je leervragen vormt. Het is belangrijk dat je deze goed doorneemt en je antwoorden bij de hand houdt tijdens de scholing. Tijdsbesteding aan de opdracht is ongeveer 1 uur.

De online bijeenkomst duurt 3,5 uur. Vanwege het interactieve karakter van de scholing beperken we het aantal deelnemers tot 10. Kort voor de scholing ontvang je van ons een mail met de link naar de online bijeenkomst.

Bij online scholing vragen wij je de camera aan te zetten. Alleen dan kunnen wij de scholing voor je accrediteren.

Accreditatie

Deze scholing is voor 4,5 uur geaccrediteerd door de KNOV in categorie A (ID: 534868).


Inschrijven

Bij uw eerste inschrijving voor een nascholing, ontvangt u ook onze nieuwsbrief. Deze ongeveer 2-wekelijkse nieuwsbrief bevat voor uw beroepsgroep interessante informatie en geaccrediteerde nascholingen. Zo blijft uw vakkennis up to date! Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, klik dan hier.

Inschrijven voor deze cursus