Nascholingen Klachten & Geschillen

Overgang Spreekuur Ondersteuner Huisarts

Deze Post-MBO opleiding biedt achtergrondkennis en feiten over de veranderingen die optreden in de periode rond de overgang.

Overgang Spreekuur Ondersteuner Huisarts

Rond de menopauze zijn er lichamelijke en emotionele veranderingen bij de vrouw. De klachten geven onzekerheid en toename van zorgvraag en zorgconsumptie. De lichamelijke veranderingen beïnvloeden zelfbeeld, relaties en carrière. Hiermee heeft de overgang bij vrouwen niet alleen een grote impact op de vrouw, maar ook op de zorg en de maatschappij.

Met meer kennis bij doktersassistenten kunnen overgangsklachten sneller worden onderkend. Door het geven van adequate informatie en ondersteuning kan de doktersassistent helpen misvattingen en vooroordelen te doorbreken. Met goede ondersteuning kunnen vrouwen naar de juiste zorg worden gewezen. Dit leidt tot betere behandeling van klachten, minder zorgconsumptie en minder uitval op het werk van vrouwen in de overgang.

Wat komt aan bod?

Tijdens deze scholing leert de doktersassistent onder andere;

 • Achtergrondkennis en feiten over de veranderingen die optreden in de periode rond de overgang.
 • Klachten die kunnen optreden in de overgang worden belicht, waarbij er aandacht is voor ziektebeelden die lijken op de overgang.
 • Er wordt ingegaan op diagnostiek, niet-medicamenteuze en medicamenteuze therapeutische opties.
 • Met hulp van een aangereikt protocol leert de deelnemer met een gerichte vragenlijst de klachten van de vrouw in de overgang in kaart brengen.
 • Er is aandacht voor efficiënt en gestructureerd overleg met de huisarts en correcte dossiervoering.

Met deze informatie ben je als doktersassistent in staat de meest voorkomende vragen van vrouwen te beantwoorden en informatie te geven aan de vrouwen in de overgang.

Opleidingseisen

 • Afgeronde opleiding tot doktersassistent (niveau 4) is vereist. HBO werk- en denkniveau is een pré.
 • Minimaal 5 jaar werkervaring.
 • De deelnemer moet tijdens de periode van lessen en de maanden erna begeleid worden door een huisarts. Er wordt altijd in samenspraak met de huisarts gewerkt.

Theorie

De theorie wordt aangeboden via een digitale leeromgeving (DLO). Je kunt ieder onderdeel zelfstandig doorlopen. De onderdelen worden afgesloten met een toets. Wekelijks is er een zogenoemde MemoTraining: vrijblijvende toetsvragen die de doktersassistent de opgedane kennis beter laat onthouden. Afsluitend is er een online theorie-examen.

Van theorie naar praktijk

Er zijn 4 verplichte klassikale bijeenkomsten van 10:00 – 16:00 uur. De opgedane kennis over de theorie wordt besproken en er is ruimte voor vragen. Er wordt met casuïstiek geoefend in communicatie en uitvoering. We oefenen het toepassen van de kennis aan de hand van het protocol welke moet worden afgestemd met de praktijk waarin de doktersassistent werkt.

Na de lesdagen volgt een stageperiode van 3 maanden waarvan een stageverslag gemaakt moet worden. In deze periode moeten opgedane kennis en vaardigheden worden beoordeeld en afgetekend door de huisartsbegeleider.

Wanneer de doktersassistent de Post MBO opleiding Vrouwenspreekuur Ondersteuner Huisarts hebt gevolgd en afgerond heb je vrijstelling op de 1e lesdag waar communicatie centraal staat. Uiteraard mag de doktersassistent deze dag wel volgen om de stof op te helderen.

Begeleiding

De begeleidend huisarts uit de praktijk doet praktijkbeoordelingen en tekent af in de stageperiode. 
De docent van de opleiding Overgang Spreekuur Ondersteuner Huisarts is bereikbaar voor vragen van de deelnemers aan deze opleiding.

Studiebelasting en accreditatie

Accreditatie (in aanvraag)

30 punten in CADD / 20 punten VSR / 24 punten V&V

E-learning en zelfstudie 

20-30 uur

Bijeenkomsten

4 bijeenkomsten

Duur volledige opleiding

7 - 9 maanden


De pilot groep zit vol, meld je aan voor onze wachtlijst. Deelnemers van de wachtlijst zullen wij als eerste op de hoogte brengen van de ingeplande reguliere opleiding overgang spreekuurondersteuner huisarts. We zijn achter de schermen bezig met het plannen van data. De verwachting is dat we een reguliere opleiding begin 2025 starten.


Meld je nu aan voor de wachtlijst Overgang SOH


Annulering

Bij annulering berekenen wij de volgende annuleringskosten:

 1. Na aanmelding via de website geldt een bedenktermijn van 14 dagen, binnen deze tijd kun je kosteloos annuleren.
 2. Meer dan 3 maanden voor de scholingsdatum: administratiekosten € 25,-.
 3. 3 maanden tot en met 6 weken voor de scholingsdatum: 25% van het volledige scholingsbedrag.
 4. Korter dan 6 weken voor de scholingsdatum: het volledige scholingsbedrag.