Wondzorg is een belangrijk onderdeel van het werk in de huisartsenpraktijk. De doktersassistente kan een rol spelen bij de behandeling van wonden. Na deze Post-MBO opleiding kun je, onder supervisie van de huisarts, onder andere zelf een wond van een patiënt beoordelen en behandelen. Daarnaast kun je voorlichting geven aan een patiënt met een wond én nieuwe wonden voorkomen.
Anouk Vroegop
T 072 - 527 91 00
E avroegop@dokh.nl
Wondzorg is een belangrijk onderdeel van het werk in de huisartsenpraktijk. Volgens de registratie van het NIVEL komt er gemiddeld 2 keer per week iemand met een nieuwe wond naar de huisartsenpraktijk. Er is een grote variëteit tussen oorzaak, beloop en dus ook behandeling van deze wonden. De doktersassistente kan een rol spelen bij de behandeling van wonden.
Tijdens deze opleiding wordt een breed scala aan relevante onderwerpen besproken wordt m.b.t. de wondzorg. De nadruk zal hierbij liggen op chronische wonden: ulcus cruris, decubitus, skintear, brandwonden en Incontinence Associated Dermatitis (IAD).
Een overzicht van enkele onderwerpen die o.a. besproken worden:
Na deze opleiding kun je dan ook, onder supervisie van de huisarts
Tevens zal aandacht worden besteed aan onderliggende pathologie en factoren die van belang zijn voor de wondgenezing.
Dit alles wordt besproken aan de hand van de op dit moment geldende landelijk richtlijnen.
De theorie van deze opleiding volg je via een digitale leeromgeving (DLO). De theorie maak je je eigen door verschillende modules te doorlopen en opdrachten te maken. De theorie wordt afgesloten met een theorie-examen.
Het praktijkgedeelte bestaat uit een viertal bijeenkomsten waar:
Daarnaast ga je stagelopen:
De bijeenkomsten en stages zijn een verplicht onderdeel van de volledige opleiding.
Klik hier voor meer inhoudelijke informatie over deze opleiding.
Bij annulering berekenen wij de volgende annuleringskosten:
Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de Doktersacademie Friesland.