Nascholingen Klachten & Geschillen

Overgang Spreekuur Ondersteuner Huisarts

Deze Post-MBO opleiding biedt achtergrondkennis en feiten over de veranderingen die optreden in de periode rond de overgang.

Overgang Spreekuur Ondersteuner Huisarts

Rond de menopauze zijn er lichamelijke en emotionele veranderingen bij de vrouw. De klachten geven onzekerheid en toename van zorgvraag en zorgconsumptie. De lichamelijke veranderingen beïnvloeden zelfbeeld, relaties en carrière. Hiermee heeft de overgang bij vrouwen niet alleen een grote impact op de vrouw, maar ook op de zorg en de maatschappij.

Met meer kennis bij doktersassistenten kunnen overgangsklachten sneller worden onderkend. Door het geven van adequate informatie en ondersteuning kan de doktersassistent helpen misvattingen en vooroordelen te doorbreken. Met goede ondersteuning kunnen vrouwen naar de juiste zorg worden gewezen. Dit leidt tot betere behandeling van klachten, minder zorgconsumptie en minder uitval op het werk van vrouwen in de overgang.

Wat komt aan bod?

Tijdens deze scholing leert de doktersassistent onder andere;

  • Achtergrondkennis en feiten over de veranderingen die optreden in de periode rond de overgang.
  • Klachten die kunnen optreden in de overgang worden belicht, waarbij er aandacht is voor ziektebeelden die lijken op de overgang.
  • Er wordt ingegaan op diagnostiek, niet-medicamenteuze en medicamenteuze therapeutische opties.
  • Met hulp van een aangereikt protocol leert de deelnemer met een gerichte vragenlijst de klachten van de vrouw in de overgang in kaart brengen.
  • Er is aandacht voor efficiënt en gestructureerd overleg met de huisarts en correcte dossiervoering.

Met deze informatie ben je als doktersassistent in staat de meest voorkomende vragen van vrouwen te beantwoorden en informatie te geven aan de vrouwen in de overgang.

Opleidingseisen

  • Afgeronde opleiding tot doktersassistent (niveau 4) is vereist. HBO werk- en denkniveau is een pré.
  • Minimaal 5 jaar werkervaring.
  • Een afgeronde Spreekuur Ondersteuner Huisarts opleiding OF deelname aan de module communicatie SOH voor aanvang van je opleiding.
  • De deelnemer moet tijdens de periode van lessen en de maanden erna begeleid worden door een huisarts. Er wordt altijd in samenspraak met de huisarts gewerkt.

Geef goed aan bij de aanmelding wat jouw niveau is zodat we je kunnen informeren of deze communicatie SOH dag van toepassing is. Deze module is in ontwikkeling en data zullen gedeeld worden eind november 2024. 

Theorie

De theorie wordt aangeboden via een digitale leeromgeving (DLO). Je kunt ieder onderdeel zelfstandig doorlopen. De onderdelen worden afgesloten met een toets. Wekelijks is er een zogenoemde MemoTraining: vrijblijvende toets vragen die de doktersassistent de opgedane kennis beter laat onthouden. Afsluitend is er een online theorie-examen.

Van theorie naar praktijk

Er zijn 3* verplichte klassikale bijeenkomsten van 10:00 – 16:00 uur. De opgedane kennis over de theorie wordt besproken en er is ruimte voor vragen. Er wordt met casuïstiek geoefend in communicatie en uitvoering. We oefenen het toepassen van de kennis aan de hand van het protocol welke moet worden afgestemd met de praktijk waarin de doktersassistent werkt.

Na de lesdagen volgt een stageperiode van 3 maanden waarvan een stageverslag gemaakt moet worden. In deze periode moeten opgedane kennis en vaardigheden worden beoordeeld en afgetekend door de huisartsbegeleider.

Wanneer je als doktersassistent de Post MBO opleiding Vrouwenspreekuur Ondersteuner Huisarts hebt gevolgd en afgerond heb je vrijstelling voor de communicatie module. Uiteraard mag de doktersassistent deze dag wel volgen om de stof op te helderen. Kosten voor deze module bedragen € 340,-. 

Begeleiding

De begeleidend huisarts uit de praktijk doet praktijkbeoordelingen en tekent af in de stageperiode. 
De docent van de opleiding Overgang Spreekuur Ondersteuner Huisarts is bereikbaar voor vragen van de deelnemers aan deze opleiding.

Studiebelasting en accreditatie

Accreditatie (in aanvraag)

30 punten in CADD / 20 punten VSR / 24 punten V&V

E-learning en zelfstudie 

20-30 uur

Bijeenkomsten

3 bijeenkomsten

Duur volledige opleiding

7 - 9 maanden

Aanmelden

Bekijk hier de actuele startdata en locaties. 

Functieprofiel

De Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH) is een doktersassistent met specifieke taken en verantwoordelijkheden. Als SOH beoordeel je zelfstandig patiënten tijdens een eigen spreekuur of voer je andere taken uit die de praktijkvoering ontlasten. Om dit te kunnen doen, volg je de opleiding tot Spreekuur Ondersteuner Huisarts. Hoewel deze rol meer verantwoordelijkheid met zich meebrengt, is het geen aparte functie; het valt binnen het bestaande functieprofiel van Doktersassistent B. Zowel de specialisatie als de opleiding zijn opgenomen in dit functieprofiel.

Sinds september 2024 is er een nieuw functieprofiel, Doktersassistent C, toegevoegd aan de Handleiding Functiewaardering Huisartsenzorg, met een inschaling in schaal 6. SOH zijn betekent echter niet automatisch dat je als Doktersassistent C wordt gezien of in schaal 6 valt.

Je kunt in gesprek gaan met je werkgever om te bespreken of jouw werkzaamheden als SOH passend zijn binnen het functieprofiel van Doktersassistent C en of schaal 6 van toepassing is. Als SOH lever je namelijk extra waarde: je draagt meer verantwoordelijkheid, ondersteunt je collega’s, en draagt bij aan de inkomsten van de praktijk. Dit zijn belangrijke punten om mee te nemen in het gesprek over jouw toegevoegde waarde.

Annulering

Bij annulering berekenen wij de volgende annuleringskosten:

  1. Na aanmelding via de website geldt een bedenktermijn van 14 dagen, binnen deze tijd kun je kosteloos annuleren.
  2. Meer dan 3 maanden voor de scholingsdatum: administratiekosten € 25,-.
  3. 3 maanden tot en met 6 weken voor de scholingsdatum: 25% van het volledige scholingsbedrag.
  4. Korter dan 6 weken voor de scholingsdatum: het volledige scholingsbedrag.