In de uitoefening van je vak kan je geconfronteerd worden met gebeurtenissen die een grote indruk op je maken. In het verwerken van je emoties kan het helpen om te praten met een collega die je begrijpt en een luisterend oor biedt. Dit wordt ook wel collegiaal support genoemd. Stichting DOKh biedt collegiaal support voor huisartsen en verloskundigen.
Een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Wat nu?
In de uitoefening van je vak kan je geconfronteerd worden met gebeurtenissen die een grote indruk op je maken. In het verwerken van je emoties kan het helpen om te praten met een collega die je begrijpt en een luisterend oor biedt. Dit wordt ook wel collegiaal support genoemd.
Collegiaal support
Collegiaal support wordt aangeboden aan verloskundigen en huisartsen die steun nodig hebben na een werk gerelateerde gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een calamiteit, een klacht of een geschil of een reanimatie. De support bestaat uit laagdrempelige opvang geboden door een collega die daartoe speciaal getraind is. Deze collega is geen coach, maar biedt kortdurend zijn of haar ondersteuning aan. De support wordt in principe telefonisch geboden in een vertrouwelijk, persoonlijk gesprek. Collegiaal support kan verergering van emotionele klachten en langdurige uitval voorkomen.
Duur collegiaal support
Collegiaal support omvat maximaal 4 uur. Deze uren kunnen over enkele weken verspreid worden.
Het kan zijn dat dit contact onvoldoende is. In dat geval kan gedacht worden aan een traject bij een hierin gespecialiseerde coach, psychotherapeut en/of contact met de eigen huisarts.
Kosten
De support is voor de aanvrager kosteloos, de supporter krijgt van DOKh een vergoeding voor de geïnvesteerde tijd.
Hoe schakel je collegiaal support in
Wij vragen je om je contactgegevens.
Vertrouwelijkheid
Binnen DOKh en ook binnen de groep van supporters wordt vertrouwelijk met alle informatie omgegaan. De medewerkers van DOKh hebben hiervoor de eed of belofte afgelegd.